Danion Vasile – Despre ipoteza caterisirii parintelui Justin

După pornirea campaniei „NU CĂTUŞELOR ELECTRONICE”, pe 21 ianuarie 2009, am primit de mai multe ori, chiar de zeci de ori, mesaje similare privitoare la posibilitatea caterisirii părintelui Justin Pârvu la prima adunare a Sfântului Sinod, ca urmare a poziţiei sale în problema microcipurilor.

Înainte să ia cuvântul la întâlnirea AZEC (din 22 ianuarie 2008), reprezentatul Arhiepiscopiei Tomisului, părintele Eugen Tănăsescu, mi-a spus că el consideră că textul iniţial, apărut sub semnătura părintelui Justin, nu poate fi autentic, întrucât conţine multe erezii. I-am cerut să îmi dea exemple. A răspuns: „Cum ar fi putut părintele Justin să vorbească în locul Sinodului? Cum ar fi putut să se pună deasupra Sfântului Sinod?” I-am răspuns: „Părinte, dar nu s-a pus deasupra Sinodului, doar a avut curajul unei poziţii personale, deoarece Sinodul nu a analizat problema la timp.” (La timp ar fi fost înaintea emiterii primelor carnete de conducere biometrice, în decembrie 2008). Răspunsul a fost neconvingător: „Nu, apelul nu este autentic, părintele nu putea spune mari erezii.” (De altfel, părintele Tănăsescu şi-a exprimat şi public, în dezbaterea AZEC, părerea potrivit căreia textul nu este autentic, spunând că ar aparţine unor ucenici ai părintelui stareţ.)

Citind şi recitind cuvântul părintelui nu am găsit aceste mari erezii. De altfel, în apelul său părintele Justin spune clar că vorbeşte în calitate de „biet monah”, nici măcar de arhimandrit: „Nu în calitatea mea de biet monah, ascuns într-un vârf de munte, era să vă aduc la cunoştinţă aceste pericole ce se ivesc asupra Bisericii lui Hristos, în primul rând, ci a arhipăstorilor, mai marii acestei Biserici. Dar dacă ei trec aceste lucruri sub tăcere, având preocupări mai de seamă decât are acest popor, eu nu pot să trec cu vederea glasul vostru, al celor care aţi rămas credincioşi cuvântului Evangheliei lui Hristos, aţi aşteptat şi mi-aţi cerut cuvântul în privinţa acestor realităţi dureroase în care ne aflăm.”

Nu există în această poziţie nicio tentativă de substituire a autorităţii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Mai mult chiar, apelul părintelui Justin a fost analizat în raportul „România – un posibil loc de început al pecetluirii apocaliptice?”, realizat cu binecuvântarea Mitropolitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de către pr. prof. dr. Mihai Valica.

„Sinteza psiho-teologică a comunicatului Părintelui Justin Pârvu din data de 14.01.2009:

a. Îndemnat de glasul conştiinţei şi curăţia inimii, Părintele Justin atenţionează cu duh profetic, de pericolele unui posibil început de însemnare cu numărul fiarei apocaliptice 666 şi consideră planul naţional de introducere a cipurilor biometrice pentru buletin şi paşaport ca o vreme «premergătoare acestei profeţii», deci nu derularea însăşi a profeţiei.

b. Nu acţiunea cipurile biometrice în sine este egală cu pecetluirea, ci aceasta reprezintă doar un început şi «o capcană a vrăjmaşului». E posibil ca ulterior aceste date să fie folosite pentru trecerea la acţiunea propriu-zisă, iar o dată începută, să pregătească pas cu pas, psihologic-aperceptiv şi mental, acţiunea finală: pecetluirea.

c. În acest context, Părintele Justin îi îndeamnă pe credincioşi să fie vigilenţi şi, dacă e nevoie, chiar jertfelnici: să primească martirajul, dacă vor fi forţaţi să primească «inofensiva» acţiune, adică acceptarea cipurilor biometrice pentru buletine şi paşapoarte.

d. Recunoaşte că nu este de datoria sa să facă această atenţionare, ci ar fi fost de datoria «arhipăstorilor, mai marii acestei Biserici», însă din cauză că ei nu iau atitudine, sau nu consideră acest lucru un pericol, se substituie acestora şi, din dragoste pentru neam şi Biserică, trage un semnal de alarmă, considerând ca acest «proiect le răpeşte de fapt oamenilor libertatea» şi ar grăbi şi chiar ar uşura ulterior procesul de pecetluire.

e. Cuvintele: «Este vremea muceniciei! Luptaţi până la capăt! Nu vă temeţi!» vor să marcheze acest lucru şi vor să spună că dacă acum, când acţiunea este abia la început, creştinii nu vor fi capabili de jertfă şi împotrivire, mai târziu va fi şi mai greu.

f. Dacă această acţiune nu ar fi fost proorocită cu 2000 de ani în urmă de Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan, demersul pe care guvernanţii, cu ştiinţă sau neştiinţă, îl fac prin acest proiect nu ar fi fost pus sub semnul întrebării sau al contestării, ci nebăgat în seamă, sau poate chiar considerat un lucru benefic. Însă dacă luăm în serios Sf. Scriptură, şi în special proorocia din Apocalipsă 13, atunci, după părerea mea, demersul Părintelui Justin este justificat teologic, responsabil şi profetic, întrucât există multe date comune între acţiunea introducerii cip-urilor biometrice şi atenţionarea profetică din Apocalipsă.” (Din păcate, acest raport a fost trecut cu vederea de către vorbitorii de la dezbaterea AZEC, deşi organizatorii îl deţineau. Raportul, care circulase iniţial pe e-mail-uri, a fost postat, cu aprobarea autorului – pr. Mihai Valica, pe http://www.rostonline.org/blog/razvan/ .

Iată o părere autorizată: „demersul Părintelui Justin este justificat teologic, responsabil şi profetic”. Pentru un astfel de demers, părintele Justin nu poate fi caterisit. De altfel, dacă s-ar fi pus problema caterisirii, părintele Justin ar fi fost judecat mai întâi de comisia mitropolitană, nu direct de Sfântul Sinod.

Şi chiar dacă apelul părintelui Justin ar fi fost dezbătut de Sfântul Sinod, şi chiar în eventualitatea în care ierarhii l-ar fi considerat greşit, tot nu s-ar fi ajuns la caterisirea părintelui. De altfel, în cazul Corneanu, deşi împărtăşirea mitropolitului Banatului la heterodocşi contravine canoanelor Bisericii Ortodoxe, nu s-a pus oficial problema caterisirii. Ba chiar, după decizia Sinodului de a-l ierta, invocată fiind pocăinţa mitropolitului, acesta a făcut declaraţii şocante: „M-am aflat faţă în faţă cu misterul fraternităţii şi am fost acoperit de harul dumnezeiesc. Însă, sunt convins că vor mai trece mulţi ani pentru a ajunge la aceste gesturi. Abia după aceea vor deveni normale.” Şi fiind întrebat de jurnalista Francesca Strazzari: „Preasfinţia voastră, vă simţiţi nevinovat?” a dat următorul răspuns: „Da, în mod absolut. Acum furtuna a trecut. Cred că, pe moment, totul s-a terminat. Cel puţin aşa sper. (…) Gestul rămâne. Nu mă pocăiesc. Nu am comis o crimă”. (www.revistalumeacredintei.ro/sct_3/st_255/o_ultima_declaratie_socanta_a_mitropolitului_corneanu_gestul_ramane_nu_ma_pocaiesc.htm)

Dacă nu a fost caterisit Mitropolitul Corneanu, pentru o rătăcire evidentă, cum ar fi putut fi caterisit părintele stareţ Justin? O astfel de caterisire ar fi provocat o mare răzmeriţă în rândul credincioşilor, care ştiu că inima Moldovei nu bate doar la Iaşi, ci şi la Petru Vodă…

Cred că astfel de mesaje, panicarde, privitoare la o eventuală caterisire a părintelui Justin nu fac altceva decât să stârnească o adversitate faţă de Sfântul Sinod. Ele trebuie privite cu reticenţă, fiind stârnitoare – neintenţionat sau nu, nu discutăm aici – de zâzanie şi tulburare.

Totuşi, în astfel de mesaje există un singur element cu care sunt de acord: îndemnul la rugăciune pentru părintele Justin. Părintele şi-a asumat un demers mucenicesc. (De altfel, pe părinţii veniţi de la diferite mănăstiri sau parohii, care l-au întrebat: „Ce să facem dacă ierarhii ne vor mustra că vorbim împotriva microcipurilor””, el a răspuns: „Daţi vina pe mine, spuneţi-le că eu v-am sfătuit să vorbiţi aşa…”)

Curajul părintelui Justin se aseamănă curajul marilor mărturisitori din istoria Bisericii. Crucea lui este foarte grea, şi e foarte important să ne rugăm pentru el. Ispitele sunt mari, niciun om nu e infailibil, şi pentru aceasta e nevoie să ne rugăm pentru părintele să poată duce până la capăt lupta pe care a pornit-o.

Duşmanii lui au fost, sunt şi vor fi mulţi, şi nu se bucură deloc de roadele lucrării sale. Dar ucenicii, apropiaţii şi prietenii săi sunt mult mai mulţi. Şi au datoria să se roage, cu zdrobire de inimă, pentru părintele Justin. Să se roage şi pentru cei care îl defaimă şi îl dispreţuiesc. Să se roage şi pentru părinţii care îi sunt aproape, să se roage pentru toată obştea Mănăstirii Petru Vodă. Şi să se roage pentru preoţii, ca să atragă poporului atenţia asupra pericolelor care bat la uşă. Şi să se roage, mai ales, pentru ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca să fie luminaţi de Dumnezeu pentru a face faţă acestor pericole…

This entry was posted in CAMPANIA "NU CATUSELOR ELECTRONICE". Bookmark the permalink.

18 Responses to Danion Vasile – Despre ipoteza caterisirii parintelui Justin

  1. acela din constanta says:

    draga danion
    nu stiou de ce nu vrei tu sa recunosti ca acel comunicat contine erezii..ai dat ca exemplu una in jurul careia oscilezio cum vrei
    uite altele
    -faptul ca acceptarea unui document de identitate inseamna lepadarea de credinta
    -de acum nu ne mai putem mantui decat prin mucenicie
    -mesajul este profetic,iar pr iustin este prooroc…spusa in adunare..de regula cine are cuvant proorocesc zice ca e de la Dumnezeu…n-am auzit asta la pr IUstin
    dar…fiti linistiti…parintele a acceptat ca ceva nu e in regula cu hartia aia…numa voi aveti ceva contra:))
    cat depsre ipoteza falsificarii…se pare ca esti in afar jjocului…tot ce ai de facut e sa intrebi ce rol a jucat o anumita maica in toata treaba asta…ea este cea care a pus comunicatul pe net FARA binecuvantare si a arunca o tara in aercat despre dusmanie…cine e dusman..celcare incearca sa-i spele imaginea deformata pe care i-ati creat-o cu parerile domniilor voastre,sau cei care il folosesc

    si inca ceva
    cum iti explici jocul grosolan de evitare a titlului comunicatului de catre monahulk filoteu..pe foaie scrie mucenicie..si el tot tragea cu trezvie…oare atat teologie ati invatat?

    in fine…fiecare crede ce vrea..dar problemele voastre nu ma privesc pe mine

    pr eugen de la constanta

    PS..sper ca acest post sa ramana.nu ca altele de pe alte site-uri care au fost sterse de…deontologi

  2. Liviu says:

    Eu nu cred ca se pune problema caterisirii. Sunt alte inventii ale detractorilor parintelui si ale celor cu scoli inalte, dar fara studii de constiinta. Eu un scandal iesit din nimic, care a avuit menirea sa ii trezeasca pe multi din falsa realitate in care dormitau.

  3. Marcel says:

    Frate Danion te rog sa postezi pe net conferinta din 27 ian s-o auzim si noi care n-am fost prezenti pt ca nu s-a transmis pe net asa cum s-a scris!

  4. Viorel says:

    Da,ar fi interesant de citit conferinta !!

  5. Bogdanmt says:

    Danion, crede in Dumnezeu si nu deznadajdui!Adevarul, dragostea si credinta pentru Dumnezeu trebuie aparat cu orice pret!

    Pt cei care cred ca aceste CIP-uri sunt inofensive si la fel legea 298/2008,vreau sa prezint un punct de vedere perfect “neutru”:
    - statul porneste de la ideea ca este necesar ca indivizii sai sa fie monitorizati din ratiuni de securitate => nu are incredere in nevinovatia propriilor cetateni sau cu alte cuvinte ne considera posibili ticalosi;
    - de cealalta parte, noi ca cetateni trebuie sa avem incredere in bunele intentii ale statului si sa-l consideram perfect bineintentionat.

    Contrastul e prea mare ca aceasta situatie sa fie acceptata. Sper ca aceasta idee sa-ti foloseasca la ceva!

  6. Frate Vasile sunt un cititor al scrierilor tale dar mai putin un faptuitor<<<am o simpatie pt.tine bunul Dumnezeu sat-i ajute pe mai departe in lupta cea buna,am o intrebare mai concret cum ar trebui sa procedam? sunt intr-o dilema vizavis de microcipurile astea stiu ca trebue sa ne opunem implanurilor dar ma gindes ca pina atunci mai e putin,cu ori si cine am o discutie im-i ride in fata si spun ca sunt eu habotnic adica ma gasesc eu mai destept decit cei care ne conduc fratele meu face acum scoala de soferi mai are putin pina la examen ce ar trebui sa faca daca o sa le dea permise cu microcip [ii pacat]daca il accepta? tu personal ce parere ai o sa reusim sa aminam furtuna??te rog sa ma ierti pt.intrebarile astea dar chiar si duhovnicul ii greu sa dea un indemn(sfat)stiu ca nu prea ai timp dar daca poti dam-i un scurt raspuns poti sa-l dai si pe mes.multumesc si Doamne ajutane!!!

  7. alex says:

    acum…mai mult ca niciodata,in vremuri de tulburare si neliniste,avem nevoie de cuvintele de alinare dar si de mustrare a Sfintilor Parinti cu privire la astfel de probleme.Sa ne lepadam(toti crestinii,inclusiv preotii si ierarhii)de duhul acestei lumi(plin pana la refuz de mandrie si invidie)si sa ne aplecam capul sa ascultam cuvintele Sfintilor,care spre deosebire de noi,chiar sau nevoit fara doctorate si facultati…>>3.Si a zis:Adevarat zic voua:De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii,nu veti intra in Imparatia cerurilor. 4.Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare in Imparatia cerurilor.<<(Mat. 18) Doamne ai mila de noi!

  8. Catalin says:

    Daca s.ar savarsi caterisirea Pr. Iustin Parvu, eu cred ca ar incepe o noua perioada de persecutie acum nu din partea unor pagani, ci din partea B.O.R. Ar fi un eveniment de care s.ar bucura numai diavolii, daca se poate ca sa fie caterisit un preot care vorbeste oamenilor pe intelesul lor, spune crestinilor lucrurile pe fata si nu se invarte in jurul cozii la o predica, la un cuvant, cum fac altii, atunci ar trebui ca acel “episcop”, desi nu pot sa.l numesc episcop ci eretic, care s.a impatasit la catolici ar trebui ars pe rug. Alta pedeapsa nu cred ca er merita, a facut in primul rand B.O.R. de ras, iar in al doilea rand este dat exemplu de eretici care ne si arata cu degetul ca uite ce se intampla in B.O. daca nu este credinta adevarata… acest argument l.am primit din partea unui sectant. Ce sa facem….ce ne mai ramane de facut decat sa ne rugam Bunului dumnezeu si Maicii Domnului sa ne aiba in paza caci alta scapare nu avem.

  9. Laura says:

    Parintele Justin are mare dreptate…consider k in loc sa stam si sa-l invinovatim ar trebui sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa ne intareask in credinta cea adevarat si mai ales p cei kre se afla la conducerea Sf Sinod k sa realizeze veridicitatea spuselor parintelui Justin!Fie k Iubitorul de oameni sa Se milostiveask d noi cei pacatosi,dintre kre cea dintai sunt eu:(DOAMNE AJUTA!!!

  10. eu says:

    Imi cer scuze pentru acest comentariu, dar simt nevoia sa-l fac. Domnul Danion Vasile foloseste de multe ori in mod gresit cuvantul “datorita”. De exemplu, “datorita pacatelor …”. Corect este “din cauza”. “Datorita” inseamna ceva de bine. “Din cauza” inseamna, de obicei, ceva de rau (sau indiferent).

  11. andi 333 says:

    Pentru toti cei care au ceva impotriva parinelui iustin parvu .EU SUNT UN MARE PACATOS:AMSTAT FOARTE PUTIN LANGA EL ,DAR PREZENTA LUI ,M-A MARCAT;DATI CU PIETRE IN CINE NU TREBUIE SI S-AR PUTEA SA SE INTOARCA IN VOI;VOI NU AVETI SUFLETE ,INTERIORUL VOSTRU NU ARE MOBILA
    NU REGRET DELOC SITUATIA CREATA-PRIMUL LUCRU PE CARE L-AM SIMTIT LA USA CHILIEI LUI A FOST PAREREA DE RAU;CE E DE INTELES E CA DACA NU DAM DOVADA DE POCAINTA NE APROPIEM CU SIGURANTA ,CU PROPRIA NOASTRA VOIE DE SFARSIITUL LUMII;INCERCATI SA STATI SI NUMAI CU MINTEA MACAR 10 ANI IN INCHISOARE SI VEDETI APOI DACA NU CUMVA E MUSAI SA-I ASCULTATI CUVANTUL.

  12. karmapolice says:

    @ “acela din constanta” si toti -cind vorbim despre parintele Iustin, cei care l-am cunoscut vorbim in soapta si cu sfiala. Erezii?un cuvint mare, mai bine anm sta sa ne rugam pentru neajunsurile noastre si ca sa gustam si noi din dulceata Duhului Sfint care ii este parintelui IUSTIN ZUGRAVITA PE CHIP
    DESPRE Maica Ecaterina, nu pot sa spun decit bravo pentru curajul ei. Cind o sa ajungem la gradul ei de renuntare, atunci sa dam cu pietre. Cred ca atitudinea noastra cea mai buna ar fi cea de introspectie interioara si de contemelare a lui Dumnezeu, nu de a-i judeca pe ceilalti.

  13. neamtu minel says:

    Omule, daca te afli in gara Bacau si vrei sa calatoresti cu trenul ai trei posibilitati:sa urci intr-un tren care merge spre Suceava sau spre Bucuresti sau intr-unul spre Piatra Neamt.Dar vezi tu, nu esti de prin Bacau asa ca am sa-ti dau un sfat.Daca esti deja in tren, asa cum e de fapt cu fiecare din noi,si daca trenul a pornit, nu, atunci uita-te pe fereastra. Ai sa vezi niste semne, care nu prea stiu ce inseamna ele pentru tine dar stiu ca ti-ar putea fi de folos ca sa stii incotro mergi.Bunaoara, daca vezi un pod mare metalic, semn e ca mergi spre Suceava. Daca nu vezi stalpi pe marginea caii ferate e semn ca electricitatea nu a ajuns pe acolo, deci mergi catre Piatra.Cel mai tare e cand ai sa vezi semnul asta:666! Clar te indrepti spre sfarsitul lumii…!Problema e ca ce ai sa faci ??!Trenul merge si nici nu da semne ca ar avea de gand sa se opreasca, ba mai mult, unii zic ca accelereaza!Si ar mai fi una: ai bilet?Da? Spre unde?Fii atent ca vine …si nu stii nici ziua, nici ceasul! Eu zic ca mai ai o sansa; roaga-te!…sa ajungi cu bine! Vezi, povestea asta are ceva nostim in ea: e cu semne.Dara nostim e ca astea, adica semnele, n-au nimic in ele. Altfel, la ce mai e bun Controlorul, nu?
    … sa presupunem ca neamul acesta, peste noapte, se va terzi si in corpore se va ridica si va refuza cipul ala nenorocit!Toti de la vladica la opinca, de la taran la parlamentar si interlop intr-un singur glas ar zice “nu vrem cip de ar fi sa ne dati afara si din UE”. Ce credeti, prin asta Romania se va ridica la o viata ortodox-crestina deplina in duh si-n adevar?
    Categoric nu!Asta pentru ca neamul acesta e putred, sarea pamantului s-a stricat si nu mai e nimic de facut decat sa fim aruncati afara sa ne calce toti in picioare!Amintiti-va de cuvintele Domnului referitoare la poporul Israel din care provenea…Asadar cuvintele caldute adresate acestui neam depravat de parintele Iustin sunt praful de pe toba!Si-ntralta ordine sa nu ne trezim ca luptam contra lui Dumnezeu care voieste “ca toate sa fie una”dupa cum citim la Apocalipsa, nu?
    Sau poate sa creada cineva ca mai poate sa fie intoarsa istoria mantuirii din drum?Nebunilor va rataciti nestiind Scriptura si nici voia lui Dumnezeu!
    Un singur lucru se mai poate face:rugati-va!Dar asta e mai greu. Mai simplu e sa faci politica religioasa, nu?Poate nu stiati, sau ati uitat:mantuirea nu este facerea mainilor voastre ci e din mila lui Dumnezeu, asadar rugati-L pentru asta.Lasati la pacatele cipurile, proroociile, semnele si toate astea ca ce e scris oricum se va intampla cu sau fara voia noastra.E un timp al minciunii, al manipularii totale, al disocierii, a intunericului…Asadar luati seama la voi si nu va imprastiati cu mintea ci adunati-o la rugaciune!
    Dumnezeu sa ne ajute pe toti!!
    Pr. Neamtu M.

  14. Mircu Corina says:

    Smerenie si rabdare si mai presus de toate DRAGOSTE.Cred ca asta trebuie sa cautam.Draga frate Danion Vasile Domnul sa-ti rasplateasca osteneala si nu uita ca toate cele dupa Dumnezeu par nebunie in ochii lumii acesteia.E usor sa arunce lumea cu pareri atat asupra fratiei tale cat si a parintelui Iustin,insa ei uita ca pomul dupa roade se cunoaste.Bunul Dumnezeu sa va dea curaj si intelepciune,iar inimile voastre sa nu se tulbure.Sunt multi care va pomenesc la rugaciune.DOMNUL SA VA INTAREASCA.

  15. gil says:

    cine CINE cine sa l cateriseasca??ereticii d ecumenisti???ha ha !cel ce blestema necinstit isi primeste blestemul insutit!sa se dateriseasca ei pe ei sinodalii care sant cei mai mari antihristi din istoria lumii!!

  16. metanoia says:

    acela din Constanta, te rog sa vizionezi documentarul “Suspect nation” (Natiunea Suspecta) si vei intelege ca parintele Iustin si Danion Vasile reusesc sa vada lucrurile care se petrec in umbra marilor puteri, dincolo de realitatea care o vedem in fiecare zi la televizor;de esemenea documentarul “Dark Secrets inside Bohemian Grove” si interviul luat de Alex Jones lui Aaron Russo.
    Domnul sa ne ajute sa intelegem semnele vremurilor!

  17. metanoia says:

    bine zis gil. Dumnezeu sa-i ierte!

  18. elena M says:

    De ce s-a pregatit Noe 300 de ani inainte de potop? De ce ne-a descoperit oare Bunul Dumnezeu Apocalipsa,daca toate trebuiau lasate in voia Lui? De ce ne-a avertizat Mintuitorul despre vremurile de apoi…?
    cititi ,sa va cunoasteti credinta si sa v-o aparati! Nu uitati,cine l-a tradat pe Mintuitorul, cine l-a judecat si l-a rastignit? Cine sint cei care-i pregatesc scaunul lui antihrist prin ereziile lor,prin nerespectarea canoanelor sf.parinti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>