City Mall, Beirut, Liban – Sfintele Paşti, 2011

Hristos a Înviat! Am primit de la un cunoscut din America un link de pe You Tube cu câţiva creştini arabi care cântă “Hristos a Înviat” într-un mall din Beirut. Cred că este o dovadă de mare curaj să cânţi aşa ceva într-un mediu musulman, e o formă de mărturisire a lui Hristos. Cred că bucuria celor care cântă se aseamănă cu cea a arabilor care strigă şi aplaudă aşteptând venirea sfintei lumini. Bucurie pe care unii nu o pot înţelege, dar care îi este bineplăcută lui Dumnezeu…

This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

22 Responses to City Mall, Beirut, Liban – Sfintele Paşti, 2011

  1. mariana says:

    CE MARE DRAGOSTE SI CAT CURAJ AL MARTURISIRII! DA-NE SI NOUA, DOAMNE, SA TE MARTURISIM CU PRETUL VIETII!

  2. Mihaela says:

    Deosebit! Mulțumim pentru postare.

  3. Cristina says:

    Doamne ajuta!deosebit,am ramas uimita,m-a impresionat mult

  4. H-ILDI says:

    CU ADEVARAT INNALTATOR, M-AU INUNDAT LACRIMILE DE BUCURIE !
    SLAVIT SA FIE DOMNUL !

  5. Dinu says:

    Este ceva special, diferit, frumos :)
    Domnul sa primeasca.
    Hristos a inviat !

  6. Adrian says:

    Lumea se mira,oamenii sunt emotionati si surprinsi…Ar trebui sa stie ca acolo exista crestini mult inainte de a exista in Europa.Musulmanii,cand au devenit majoritari,au fost foarte toleranti cu acestia,si inainte de cruciade,si dupa.De altfel,musulmanii au privit cruciadele ca razboaie de cotropire,cum au si fost.”Maleficul”Salahaddin a fost,de fapt,un aparator si un eliberator al poporului sau,in fata navalirilor barbare ale hoardelor “crestine”.Aceasta imensa greseala a europenilor e folosita acum de extremistii islamisti,fiind unul din motivele cu care isi justifica faptele abominabile.
    Chiar si dupa cruciade,musulmanii au ramas la fel de toleranti cu crestinii localnici ori din manastirile inchinate.
    Situatia s-a schimbat cand milioane de palestinieni au fost ,ori alungati de pe pamanturile lor de noii veniti,ori speriati de liderii lor privind noii veniti si determinati sa se refugieze in taberele de refugiati din Liban,Iordania ori Egipt,care au devenit leaganul extremismului islamic actual.
    Libanul,dupa zeci de ani de razboi fratricid,si-a revenit,in mod miraculos,atat uman,cat si economic.A avut puterea sa redevina cea mai libera si toleranta zona din orientul apropiat,asa cum a fost dintotdeauna.
    Asa ca,nu va mai mirati de ce ati vazut si auzit la mall-ul din Beirut…Este,din nou,absolut normal pentru ei,si ar trebui sa fie si pentru noi.

  7. sorin says:

    sublim emotionant!!!! sa fitzi BINECUVANTATI !!!!!!!!

  8. sorin says:

    sublim emotionant!!!! sa fitzi BINECUVANTATI !!!!!!!!

  9. marius says:

    ffff frumos..la noi nu are curaj nimeni sa faca asa ceva pe cand altii o fac chiar cu pretul vietiii… frumos

  10. daniel says:

    Foarte frumos, multumim de postare.

    Este totusi, benefica o mica precizare . . Balamand, cunoscuta multora, spre exemplu, este in Liban. Nu sunt numai musulmani siiti si suniti care se lupta intre ei, ci sunt si crestini in acea tara . . demult; cunosc un arab care s-a nascut si a crescut acolo, traind pt o vreme si in Romania, de la care stiu ce afirm in comentariu. Deci este, intr-adevar, ceva de urmat.
    In plus, cu ocazia gandului autorului blogului, ma mai uit pe un ziar pe care nu-l citesc mai niciodata – http://www.ziarullumina.ro/articole;588;1;11081;0;Crestinii-din-Liban.html

    Hristos a inviat!

  11. maria says:

    VA RUGAM SA TRADUCETI SI PENTRU CEI CARE NU INTELEG LIMBA ARABA, VA MULTUMIM. ESTE EXTRAORDINARA ACEASTA MARTURISIRE SINCERA. BRAVO SI CINSTE LOR.

  12. simona says:

    Extraordinar!!!

  13. Mos Ioan says:

    Extraordinar! Iata ca mai sunt unii care ÎL LAUDA PE DOMNUL în vazul lumii, fara sa le pese ca ar putea plati foarte scump pentru aceasta……….Bravo lor!

    HRISTOS A ÎNVIAT ! frati si surori întru’ Domnul!

  14. Felicia says:

    Extraordinar! Doamne cat ar fii de bine sa nu mai existe ura si rautate in lumea aceasta! Felicitari protagonistilor!

  15. pavel says:

    nu e manifestare spontana!

  16. sofia says:

    Hristos a Înviat!!!
    Foarte emoţionant!
    Ceea ce ma impresionează continuu este bucuria sinceră şi curată pe care o văd radiind de pe feţele lor, plini de Fericire, extaziaţi…
    Doresc şi nouă să simţim o Bucurie la fel de mare pentru Învierea lui Hristos!

  17. Hristos a Inviat! Foarte Frumos la noi este vorba de moleseala si lasitate si numai vb despre unitate caci nici nu mai exista.Stam sa comentam in loc sa ne unim si noi sa facem ceva la palavrageala suntem toti buni.Ati vazut la Greci protestul impotriva microcipului la noi pauza mai face cate un monah ici colo cate o conferinta mai incearca sa mai deschida ochii si mintea unora dar in zadar.Pe bloguri si siteuri suntem primi in a ne da cu parerea dar sa ne unim pentru Hristos ne e frica de bulau de mititica atunci ce marturisire mai e aia daca iti este frica.Ori ne unim si urlam si noi ca nu mai este timp de strigat a este timpul de urlat in aceste vremuri.Peste tot pe unde te uiti rautate,invidie,dusmanie etc.Mai exista si putina bunatate ici colo dar Rautatea conduce din pacate.Toti vb ce frumos e daca Arabi au ajuns sa strige Hristos a Inviat si unora le este rusine cand trece pe langa Sfanta Biserica Ortodoxa sa-si faca o cruce barem atunci inseamna ca numai crestini nu ne mai unim.Oricum timpurile le stim nu ne putem opune cuvantului Domnului toate se vor implini nimeni nu stie ziua dar stim timpurile din prorocirile sfintilor parinti.Daca dormim pe noi il vom primi pe Antihrist cu bratele deschise cum l-au primit pe Papa prima oara cand a venit in Romania.Frica vine de la Diavol.Cu o moarte suntem datori dar una e sa mori prost sau calcat de masina si alta e sa mori marturisind adevarul adica pe Fiul Lui Dumnezeu Iisus Hristos. Cand se fac mitinguri impotriva homoxexualilor sau a cipurilor nu vezi unu pe acolo dar cu fundul pe scaun si comentand avem cu miile Slava Domnului daca vom dormi si nu vom trage un semn de alarma puternic nu numai prin conferinte si pe campul de lupta se pare ca suntem un popor terminati si niste oameni terminati daca nici la cuvantul Dumnezeu numai raspundem inseamna ca avem cip inainte de al implanta suntem controlati minatl destul de media…..Doamne Ajuta! Bravo Arabilor.

  18. Pr. Gheorghe says:

    Hristos a inviat!

    Ceea ce se prezinta in clipul video din mall-ul libanez este, cred, o reclama a unei companii germane de telefonie mobila (T-Mobile), care a apelat la acest tip – evenimentul “spontan” flash-mob – de prezentare a mesajului comercial. Este drept ca acest lucru nu apare explicit pe videoclipul din Liban, insa asemanarea cu spoturile flash-mob consacrate ale T-Mobile este de netagaduit, macar si din faptul ca prea multe telefoane mobile apar folosite in imagini. Cantarea este relativ buna (parerea mea!) iar idea unui (unor) astfel de flash-mob (-uri) este superba! Pe mine m-a impresionat!

    Despre “spontaneitatea” actiunii, daca este flash-mob atunci nu este deloc spontana pentru realizatori ci chiar trebuie sa fie foarte regizata, conform definitiei acestui tip de prezentare! Iata un extras copy-paste din wikipedia (Google is my friend!!!) despre tehnica flash-mod:

    Orice “spectacol” în stil Flashmob are reguli, dintre care cele mai importante sunt:

    * Acţiunea trebue sa fie spontană şi concomitentă. Este interzis atragerea atenţiei de catre participanţi înaintea de acţiune.
    * Trebue să se formeze impresia că participanţii nu se cunosc şi înainte de acţiune să nu afişeze că se pregatesc să facă ceva neobişnuit.
    * Toate acţiunele trebuie efectuate după scenariu.
    * Acţiunea nu trebuie sa urmeze cu reacţii agresive din partea spectatorilor.
    * Fără încălcare de lege sau afişare a intereselor politice.
    * După Flashmob nu trebuie să ramănă urme.
    * Toate acţiune trebuie să fie efectuate cu toată seriozitate.
    * Dupa finisarea toţi participanţii trebuie să părăsească imediat locul acţiunii fără a mai arăta că s-a întâmplat ceva deosebit.
    * Flashmobul trebuie sa fie in afara Mass-Mediei.

    Hristos chiar a inviat! Curaj, frati crestini, ca avem nadejde tare! Pe Insusi Domnul Puterilor!

  19. Oana Iftime says:

    Iata textul arab, transliterat:

    «Haza hoa al yoom Allazi sanaho al rabe, falnafrah w lentahell behi» (Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul, sa ne bucuram si sa ne veselim intr-insa) este solo-ul primului interpret.

    Dupa care se canta troparul Invierii: «Al-Masih qam min bain ‘il-amwat, wa wati al mowt bil mowt, wa wahab’l hayah lil ladhina fi’l qubur» (Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le).

    Clipul este de tip flash mob, intr-adevar. Profesionistii care apar in el (cei patru care canta solo) formeaza trupa Al Foursan, ii puteti vedea la http://www.youtube.com/watch?v=PQohaoOYwds participand la un talk-show.

    Foarte multa lume (sunt sute de comentarii inregistrate pe net) a fost de acord ca este foarte frumos, a starnit, efectiv, un entuziasm international. Nici nu avea cum sa nu, cuprinzand troparul Invierii, exprimand bucuria Invierii. Probabil ca daca le-am arata altora bucurie in Hristos, nu frica de viata, eventual complicata cu autochinuire cu inchipuri neoprotestante despre cum o sa ne vina pierzania din mancare/actele de identitate/vaccinuri/nu se mai stie ce (cartea pr. Daniil Sasoev contine o scurta, dar eficienta critica a acestui gen de atitudine, pentru cine este dispus sa se lepede de niste fascinatii morbide, fie ele si sustinute de vreun “guru” dintre multii proclamati printre ortodocsii din Romania, laici sau clerici, fie ele si datatoare de sentimentul apartenentei la grupul “initiatilor” carora li s-au dezvaluit “semnele vremurilor”) multe s-ar schimba pe lumea asta.

    Ceea ce ne aduce si la subiectul “marturisirii” de la mall-ul din Beirut. Dupa cum s-a postat anterior, toleranta fata de crestini este implicita in aceasta falsa religie numita islam (crestinismul fiind una dintre “cele trei religii ale cartii”, crestinii care se aflau sub administratie musulamana aveau statut de ocrotiti in “casa islamului”, “Dar-ul islam”).

    Dementi precum cel care i-a executat pe Sfintii Martiri Brancoveni impreuna cu Sf Mc Ianache sfetnicul paraseau urgent scena, dupa o asemenea isprava. Dregatorul care l-a martirizat pe Sf Ioan cel Nou, despre care s-a raspandit, de asemenea, credinta gresita ca era musulman nu era musulman, ci zoroastrian, probabil un persan numit in administratia locala de catre mongoli (dupa obiceiul lor de a numi administratori din populatii sedentare), ceea ce se deduce din troparul sfantului.

    Extremistii actuali (eretici, de altfel, fata de propria credinta musulmana) sunt alta poveste, si, intr-adevar, propaganda occidentala profita din plin de imaginea lor, precum si de ignoranta publicului tinta.

    In Liban aprox 40% din populatie sunt crestini (ortodocsii reprezentand, insa, doar 8% din populatia tarii). In clip se vad, oricum, iepurii si ouale vopsite atarnand din tavanul mall-ului.

    Si nu, nu-i persecuta nimeni pe crestinii libanezi. De altfel, printre comentariile de pe YouTube legate de acest clip se afla si cele ale unor libanezi care explica celor grabiti sa-i vada martiri ca ei, crestinii libanezi, se simt foarte bine in Liban.

    Astfel am aflat, macar, ca libanezii n-au “sindromul ilegalistului” (poate ca unii dintre cititori stiu gluma, clasica, este despre semi-ilegalisti, cei care ei se ascund, da’ nu-i cauta nimeni). Cine stie, poate scapam si noi de el, tot ascultand troparul Invierii…

  20. daniel says:

    Foarte constructiv/ziditor totul . . de la postarea articolului si pana la ultimul comentariu! Multumim pentru postare si pentru lamuririle bazate pe fapte, precum si pentru parerile personale ale fiecaruia!

  21. Dorina50 says:

    Mare esti Doamne Dumnezeul meu!! mi-au dat lacrimile, si totusi mai sunt oameni care il slavesc pe Dumnezeu in zilele noastre chiar arabi fiind. Poate pentru ei, mai suntem si noi si pamintul!! Doamne ajuta-ne si fii cu noi in toata vremea si in tot locul!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>