Comentarii la: Ciprian Voicila: “Franny se hotaraste sa moara” http://www.danionvasile.ro/blog/2008/02/22/ciprian-voicila-franny-se-hotaraste-sa-moara/ „Să bei bere e uşor. Să faci mizerie în camera de hotel e uşor. Dar să fii creştin, asta e o provocare dură. Asta e adevărată răzvrătire…” - Alice Cooper Sat, 24 May 2008 00:31:28 +0000 http://wordpress.org/?v=2.5 By: filo http://www.danionvasile.ro/blog/2008/02/22/ciprian-voicila-franny-se-hotaraste-sa-moara/#comment-821 filo Thu, 13 Mar 2008 20:26:24 +0000 http://www.danionvasile.ro/blog/2008/02/22/ciprian-voicila-franny-se-hotaraste-sa-moara/#comment-821 Draga Iona, nu prea am inteles din comentariul tau daca astepti un raspuns de la Danion sau de la mine. Presupunind ca intrebarea mi se areseaza si mie iti raspund cu o apoftegma a lui Evagrie Ponticul:"Am vindut cartea care imi spunea:vinde tot si imparte la saraci". Iata ca lectura foloseste. In privinta utilitatii lecturii de carti beletristice recurg la citeva autoritati. Parintele Alexander Schmemann recomanda insistent in Memoriile lui lectura cartilor de beletristica, mai ales Fratii Karamazov. Parintele era mare iubitor de jurnale. Ii placea sa urmareasca traseul unei vieti cu framintarile ei. Ce sa mai vorbim de parintele Nicolae Steinhardt! Iti recomand sa citesti de la o biblioteca cartea lui Nichifor Crainic, "Nostalgia Paradisului". El spune ca tot ceea ce este frumos este de la Dumnezeu. Analizeaza superb relatia dintre adevarata arta si teologie. Afirma chiar ca chipul lui Dumnezeu isi gaseste realizarea deplina in omul de geniu, in timp ce asemanarea desavirsita o atinge sfintul. Draga Iona,
nu prea am inteles din comentariul tau daca astepti un raspuns de la Danion sau de la mine. Presupunind ca intrebarea mi se areseaza si mie iti raspund cu o apoftegma a lui Evagrie Ponticul:”Am vindut cartea care imi spunea:vinde tot si imparte la saraci”.
Iata ca lectura foloseste.
In privinta utilitatii lecturii de carti beletristice recurg la citeva autoritati.
Parintele Alexander Schmemann recomanda insistent in Memoriile lui lectura cartilor de beletristica, mai ales Fratii Karamazov. Parintele era mare iubitor de jurnale. Ii placea sa urmareasca traseul unei vieti cu framintarile ei.
Ce sa mai vorbim de parintele Nicolae Steinhardt!
Iti recomand sa citesti de la o biblioteca cartea lui Nichifor Crainic, “Nostalgia Paradisului”. El spune ca tot ceea ce este frumos este de la Dumnezeu. Analizeaza superb relatia dintre adevarata arta si teologie. Afirma chiar ca chipul lui Dumnezeu isi gaseste realizarea deplina in omul de geniu, in timp ce asemanarea desavirsita o atinge sfintul.

]]>
By: iona http://www.danionvasile.ro/blog/2008/02/22/ciprian-voicila-franny-se-hotaraste-sa-moara/#comment-820 iona Thu, 13 Mar 2008 18:07:32 +0000 http://www.danionvasile.ro/blog/2008/02/22/ciprian-voicila-franny-se-hotaraste-sa-moara/#comment-820 Am citit Franny si Zooey si mi-am pus reale probleme referitoare la modul meu de a-L percepe pe Hristos. Adica teoretic stiu ca este Dumnezeu si Om dar nu stiu daca in adancul sufletului nu Il privesc prin filtrul propriilor mele dorinte. Dar chiar vreau sa stiu daca avem vreun folos daca citim beletristica...adica daca nu e tot o pierdere d timp. Ce putem afla mai mult din ele decat au zis Sfintii Parinti? Dar eu am acest viciu si iubesc cartile si vreau sa stiu daca ele te leaga mai mult de lume prin lucrurile pe care ti le descopera despre lume. Te rog mult sa-mi raspunzi la mesaj...e banal, nu-i un caz disperat dar poate ai sa ai putin timp candva si pentru el. Multumesc Am citit Franny si Zooey si mi-am pus reale probleme referitoare la modul meu de a-L percepe pe Hristos. Adica teoretic stiu ca este Dumnezeu si Om dar nu stiu daca in adancul sufletului nu Il privesc prin filtrul propriilor mele dorinte.
Dar chiar vreau sa stiu daca avem vreun folos daca citim beletristica…adica daca nu e tot o pierdere d timp. Ce putem afla mai mult din ele decat au zis Sfintii Parinti? Dar eu am acest viciu si iubesc cartile si vreau sa stiu daca ele te leaga mai mult de lume prin lucrurile pe care ti le descopera despre lume. Te rog mult sa-mi raspunzi la mesaj…e banal, nu-i un caz disperat dar poate ai sa ai putin timp candva si pentru el. Multumesc

]]>
By: Bogdan http://www.danionvasile.ro/blog/2008/02/22/ciprian-voicila-franny-se-hotaraste-sa-moara/#comment-806 Bogdan Mon, 10 Mar 2008 15:01:33 +0000 http://www.danionvasile.ro/blog/2008/02/22/ciprian-voicila-franny-se-hotaraste-sa-moara/#comment-806 Lipsa unui adevar absolut neaga existenta ..distruge orice forma de existenta ... reduce totul la o banalitate .., Aparitia unui adevar absolut ...schimba situatia ...apare sensu si rostul omeniri. Lipsa unui adevar absolut neaga existenta ..distruge orice forma de existenta … reduce totul la o banalitate ..,
Aparitia unui adevar absolut …schimba situatia …apare sensu si rostul omeniri.

]]>
By: Andra http://www.danionvasile.ro/blog/2008/02/22/ciprian-voicila-franny-se-hotaraste-sa-moara/#comment-726 Andra Fri, 22 Feb 2008 20:02:16 +0000 http://www.danionvasile.ro/blog/2008/02/22/ciprian-voicila-franny-se-hotaraste-sa-moara/#comment-726 Frumoasa marturie a omului nou , care doreste sa iasa la suprafata: "„sunt sătulă de atâta egocentrism. Al meu şi-al tuturor celorlalţi. Sunt sătulă de toţi aceia care vor s-ajungă ceva, să facă fapte mari…”- „m-am săturat să nu am curajul să fiu, pur şi simplu, un nimeni”." Cati dintre oameni, chiar dintre crestini, au curajul de a fi ei insisi, fara sa incerce sa-si cosmetizeze imaginea in fata celorlalti si fata de ei insisi? Frumoasa marturie a omului nou , care doreste sa iasa la suprafata: “„sunt sătulă de atâta egocentrism. Al meu şi-al tuturor celorlalţi. Sunt sătulă de toţi aceia care vor s-ajungă ceva, să facă fapte mari…”- „m-am săturat să nu am curajul să fiu, pur şi simplu, un nimeni”.” Cati dintre oameni, chiar dintre crestini, au curajul de a fi ei insisi, fara sa incerce sa-si cosmetizeze imaginea in fata celorlalti si fata de ei insisi?

]]>
By: Ramona http://www.danionvasile.ro/blog/2008/02/22/ciprian-voicila-franny-se-hotaraste-sa-moara/#comment-725 Ramona Fri, 22 Feb 2008 17:13:54 +0000 http://www.danionvasile.ro/blog/2008/02/22/ciprian-voicila-franny-se-hotaraste-sa-moara/#comment-725 Ce inteleg eu e urmatorul lucru: Franny se hotaraste sa moara omului vechi si invie omul(ui) nou. Se naste din nou, se innoieste. Il cunoaste pe Dumnezeu, pe Iisus Hristos. La fel de bine suna si: "Fanny se hotaraste sa se nasca". Dar...poate era o exprimare mai ciudata. Ce inteleg eu e urmatorul lucru: Franny se hotaraste sa moara omului vechi si invie omul(ui) nou. Se naste din nou, se innoieste. Il cunoaste pe Dumnezeu, pe Iisus Hristos.
La fel de bine suna si: “Fanny se hotaraste sa se nasca”. Dar…poate era o exprimare mai ciudata.

]]>