Problema etnobotanicelor – un S.O.S. de la un consumator disperat

Înaintea începutului acestui post am luat hotărârea de a mă implica într-o campanie de luptă împotriva consumului de plante etnobotanice. Deocamdată, împreună cu câţiva colaboratori, pregătesc o astfel de campanie.

Nu înţelegeam de ce preoţii ortodocşi nu tratează acest subiect în predicile lor. Nu înţelegeam de ce pe site-uri sunt prezentate ca probleme doar ereziile, cipurile sau homosexualitatea. Îmi dădeam un singur răspuns, la care am ajuns după ani de zile de discuţii şi corespondenţă cu tinerii, după conferinţe ţinute de la un capăt la celălalt al ţării. Pe nimeni nu interesează problemele tinerilor. Sau, pe aproape nimeni.

Tinerii sunt împărţiţi în două categorii – în categoria tinerilor care merg duminică de duminică la biserică, fiind exemple pentru ceilalţi, şi tinerii pierduţi. Dar această împărţire e superficială.

Mi-a plăcut mult răspunsul unui părinte foarte cunoscut la o întrebare primită la o conferinţă organizată de A.S.C.O.R.

- Părinte, ce părere aveţi despre tinerii din ziua de azi?

- Eu nu pot spune că îi cunosc pe tinerii din ziua de azi, eu îi cunosc pe cei care vin la noi la mănăstire.

Răspunsul este obiectiv. Mulţi dintre vorbitorii ortodocşi îşi aleg teme şi vorbesc tinerilor despre lucruri care aceştia nu au nicio legătură  – sau aproape nicio legătură – cu problemele lor, cu frământările lor. Am constatat acest lucru şi după ce am tipărit mai multe cărţi şi articole legate de problemele tinerilor. Dau un singur exemplu. Înainte să tipăresc primul volum din trilogia Tinerii şi sexualitatea, un preot de mir, coleg de doctorat în Tesalonic, a ameninţat că va scrie un articol împotriva cărţii mele, imediat ce va vedea lumina tiparului. Cartea a apărut, dar articolul preotului respectiv nu a mai fost scris. După câteva luni, fiind în trecere prin Bucureşti, părintele Teofil de la Slănic a citit într-o noapte volumul respectiv. A doua zi ne-am întâlnit şi mi-a spus: „Până la ora trei noaptea am stat şi am citit. E o carte de mare valoare. Ar trebui să o citească mulţi tineri.” „Părinte, i-am spus eu, dar au fost voci care au zis că nu trebuia să spun lucrurilor pe nume, că trebuia să vorbesc mai voalat.” „Nu, aşa e bine, aşa trebuie să li se vorbească tinerilor…”

Ei bine, îmi dau seama că e foarte riscant să abordezi problema plantelor etnobotanice fără să stârneşti interesul tinerilor care nu au astfel de interese. Dar în acelaşi timp îmi dau seama că tăcerea poate avea efecte dezastruoase.

Sunt ani de zile de când primesc e-mail-uri de la tineri care fac diferite păcate – de pervesiuni sexuale până la tentative de sinucidere. Dar niciunul dintre ele nu mi s-a părut ca cel pe care l-am primit ieri de la un cunoscut. După ce l-a trimis, a mai trimis un mesaj, cu întrebarea: „Şi, acum, aştept înjurăturile. Vă rog, care-i primul?”

În loc să îl înjur, prefer să fac cunoscută durerea lui. (Ceea ce nu înseamnă că sunt de acord cu limbajul său, dar apreciez curajul lui de a spune sincer ce gândeşte. Mulţi dintre cei care se spovedesc în fiecare post sunt mult mai făţarnici când e vorba de a vorbi pe şleau despre căderile lor…) Şi nu pentru că îl cunosc, ci pentru că durerea lui este doar o fărâmă din durerea miilor de tineri prinşi în cursa drogurilor. Şi nu am să comentez mesajul lui, ci doar am să spun că, dacă nimeni nu va lua o atitudine fermă, înseamnă că îmbătrânirea şi rugina ne-au atins pe toţi.

Aş fi vrut să ţin o conferinţă pe această temă, într-unul din liceele în care am fost invitat să vorbesc postul acesta. Dar, întrucât – din motive pe care nu le explic aici – nu am binecuvântare să ţin conferinţe în acest post, mă adresez tuturor celor care vor vorbi tinerilor, rugându-i să nu vorbească doar despre ce li se pare lor că este important şi „vrednic de a fi pomenit”, să vorbească şi despre soluţiile la problemele pe care tinerii de azi le au. Fie că vrem, fie că nu. Fie că ne place, fie că nu…

Trebuie să reacţionăm cât mai repede (dar şi cât mai înţelept şi echilibrat!!!), altfel va fi prea târziu. Părintele Nicolae Tănase povestea odată cum a fost să vorbească unei tinere, pentru a o convinge să nu avorteze. Fata plângea, iar părintele tot explica. Până la urmă, fata i-a spus: „Părinte, dar aţi ajuns prea târziu la mine. Am avortat deja…” Dacă S.O.S.-ul care urmează nu va fi receptat la timp, Dumnezeu ne va cere socoteală…

„Acum 2 zile am fost la Cernica să mă spovedesc şi am întrebat un părinte bătrân, cu barba albă, cu capul de sfânt (ştiţi voi, nas coroiat, trăsături distincte, privire hotărâtă până la jertfă, înţelepciune epidermică), ce stătea la miruit, ce părere are despre magazinele etnobotanice. Dacă este de acord cu desfiinţarea lor definitivă (evident, întrebarea mi se părea ironică, pentru că mă aşteptam ca răspunsul să fie cel unul drept, pe care Însuşi Mântuitorul l-ar da într-o asemenea situaţie clară). Sper că ştiţi ce ravagii produc plantele etnobotanice asupra creierului şi fizicului tinerilor noştri, săracii de ei. Eu tocmai am ieşit de la dezintoxicare, dintr-un asemenea spital, mai exact de la Sfântul Stelian. Am văzut tineri care îşi mâncau fecalele, care se băteau cu demonii, care stăteau în pat nemişcaţi de luni întregi, care se ascundeau sub pat sau prin WC-uri, care aveau crize în care spuneau că vin pereţii înspre ei şi devin ca nişte foi de subţiri, care se plângeau că au singur gând în minte, adică, spre exemplu, să îţi vină, în continuu, fără oprire, 24 din 24, gândul: masa, masa, masa, masa, masa, masa, fără să poţi să rosteşti altceva decât acel cuvânt, am văzut tineri cu picioarele tăiate din cauză că se infectaseră pe dinăuntru, căci aceste substanţe ard, da, ard pielea şi tot ce ating, am văzut tineri care îşi dădeau drumul de la balcon pe ghena de la gunoi, cu orice preţ, pentru a evada şi pentru a se droga din nou, căci atunci când te apucă criza te doare în fund de orice altceva, am văzut părinţi pe jumătate paralizaţi din cauza sutelor de copii care mor săptămânal, sau ajunşi în spitale de nebuni, am văzut un tânăr care avea 20 de kilograme şi care rămăsese în comă, numai la mila lui Dumnezeu, căci doctorii nu îi mai găseau venă unde să-i bage acul perfuziei, toate venele fiindu-i distruse din cauza prea multelor injecţii făcute, am văzut tineri cărora le curgeau pieile de pe ei, căci asta este una dintre reacţii, aşa cum şerpii îşi schimbă pielea, am văzut tineri care nu mai ajungeau la toaletă, şi atunci rahatul se scurgea pe cracul pantalonilor de pijama, în timp ce aceştia fugeau plângând de necaz către toaletă, căci aceste substanţe îţi distrug, uneori pentru totdeauna, colonul, stomacul şi funcţiile de retenţie, am văzut tineri care erau aşteptaţi de către haite de ţigani la ieşire, haite de ţigani cămătari, la care erau datori cu zeci de milioane, etc. etc. etc. etc…

Ştiţi ce mi-a răspuns părintele luminat de Dumnezeu, cu faţa de sfânt şi care credeam că îmi poate schimba viaţa cu un cuvânt:

- Băiete, e vina lor, daca s-ar închide, oricum ar căuta în altă parte, şi ar fi şi mai rău, căci le-ar umple buzunarele traficanţilor de heroină.

- Deci dumneavoastră, i-am zis, stupefiat şi sincer, venindu-mi să-i dau o flegmă in barbă (scuzaţi-mă, dar asta a fost senzaţia, după cât am suferit eu şi părinţii mei şi soţia mea şi celelalte zeci de români amărâţi care dau peste aceste magazine), spuneţi să fie lăsate în continuare să funcţioneze, da?

- Da, mi-a răspuns idiotul de popă.

- Bine, părinte, atunci, să-ţi dea Dumnezeu şi ţie patima asta, să vedem dacă le mai vrei deschise, mânca-te-ar pârnaia.”

(Persoana care a pus diacritice la e-mail-ul de mai sus – pentru a fi mai uşor de citit pe blog –  s-a smintit de „blestemul”  de la sfârşitul mesajului, spunându-mi că ea nu ar vorbi aşa cu un preot. Dar mie tocmai asta mi s-a părut dureros, faptul că un preot reuşeşte să stârnească prin atitudinea lui indiferentă o reacţie atât de dură. Pentru că tânărul mersese la spovedanie, cu o grămadă de draci după el. Deşi ar fi putut să stea acasă, şi să facă cine ştie ce prostii…)

This entry was posted in Campania împotriva dependentelor. Bookmark the permalink.

14 Responses to Problema etnobotanicelor – un S.O.S. de la un consumator disperat

  1. Mari says:

    Din pacate, cati preoti nu sunt asa!… Noroc ca mai exista si cativa preoti care nu s-ar comporta astfel, pacat insa ca aceia sunt prea asaltati de credinciosi, incat nu mai fac fata sa vindece in totalitate oamenii de patimi.

  2. Mos Ioan says:

    Preotii sunt de doua feluri: cei ce spun Adevarul în toate privintele si cei ce sunt tradatori ai Bisericii lui Hristos, acestia din urma trebuie trasi de barba si scosi din Biserica pe sus…..

    Frate Danion te încurajez în aceasta campanie împotriva etnobotanicelor.
    Este o initiativa excelenta! Doamne ajuta!

  3. marcela says:

    Ce parere aveti despre infoenergie? La noi in oras a cam luat amploare, se tin cursuri!Sincer, nu prea imi place, desi se lauda ca sunt ortodocsi, ca se supun Bisericii ortodoxe, practicile nu sunt tocmai asa. As dori neaparat un raspuns . Pe cand o conferinta la Piatra Neamt? Va multumesc!

  4. Tardea Raluca Diana says:

    Am fost mereu respinsa,ironizata,batjocorita si cand,l-am cautat pe Iisus,mereu am avut piedici din partea unor persoane rau intentionate,care,mereu,sub masca falsei smerenii,m-au atras in abisul pacatului desfraului si mandriei.Acum,din fericire,am un duhovnic f. bun,dar pana sa-l gasesc am dat numai de ecumenisti,eretici,vanduti banului s.a.m.d.Si acum sunt oameni care cauta sa vada caderea mea in deznadejde,fiindca la tot pasul am avut parte de “prieteni”care promovau ideologia sectei nicolaite din vechime(bineinteles ambalata frumos intr-un limbaj modern).Frate Danion,va scriu aceste cuvinte,in mod deschis,fiindca am observat ca aveti sinceritate!Doamne ajuta!

  5. marcela says:

    cat despre unii preoti, ce sa spun decat ca se potriveste manusa un citat din Sfantul Maxim Grecul in lucrarea Scieri dogmatico-polemice si din Sfanta Scriptura si anume – Pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale.Iar cel platit si cel care nu este pastor si ale carui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind si lasa oile si fuge.Si lupul le rapeste si le risipeste, iar sangele lor il voi cere din mainile pastorilor- Infricoasatoare este aceasta amenintare pentru voi, o cinstiti pastori si plina de groaza, spune Sfantul Maxim.Dar ce preotii de azi mai citesc vechile carti, se mai reeditaza? Nu! Ca nu cumva sa ne informama si sa le dam peste nas.

  6. Lucian says:

    Parintele avea dreptate: Problema e interna. (Oamenii normali la cap nu au nevoie de mii de predici si sute de carti care sa combata coprofagia, homosexualitatea, paricidul, sau incestul — chiar NU au: e chiar ATIT de simplu…) — Iar motivul ultra-misterios pentru care “preotii ortodocsi” nu mentioneaza aceste lucruri are probabil legatura cu faptul ca nimeni nu a auzit de ele (e putin cam greu sa vorbesti despre lucruri de care nici macar nu ai auzit: mai ales daca nu esti nici Dumnezeu, si nu te cheama nici Cristos pe deasupra…) — Pe planeta mea, de exemplu, preotul predica evanghelia duminicii respective… care evanghelie infiereaza desfraul, pofta, ura, mania, goana dupa avutii, etc. destul de clar si destul de limpede: asa ca nu prea vad care e problema… si toata lumea stie pericolul mortal pe care-l prezinta drogurile si faptul ca pina si betia si fumatul sunt pacate, daramite consumul de stupefiante… (In fine: multa vorba despre nimic).

  7. DNA says:

    Imi pare rau, stiu cum suna, dar eu impartasesc parerea acelui preot, nu a tanarului cazut care-si permite sa-l acuze, neintelegand nimic din Ortodoxie. Din slabiciune si lipsa de sprijin duhovnicesc se cade, nu pt ca are ispita la indemana. Citez dintr-o carte, aproximativ: “Ispita nu exista, e un pretext, ea joaca mai mult un rol de catalizator. Cel care cade e dinainte dispus sa cada.” Chestia cu etnobotanicele e un motiv ca sa mai dea in noi, sa ne interzica salvia si menta (daca nu stiati aceste plante sunt folosite in amestecurile etnobotanice), si sa implementeze mai usor codex-ul.

  8. dna says:

    se gaseste cate-un drac de-asta sa judece un parinte duhovnicesc. Simte nevoia sa gaseasca pe altcineva vinovat pt mizeria din viata lui. Ispita e problema, sau slabiciunea si nemernicia lui, pe care nu vrea sa si le recunoasca?? Iar voi, ca si crestini, puneti foarte gresit problema. Vreti sa luptati pt tineri? Vorbiti cu ei, rugati-va pt ei! Nu-i luati amandina din fata, crezand ca ati rezolvat-o! mai exista si savarine, si cremsnit… Ati facut un circ mizerabil impotriva acelui parinte, CARE ARE DREPTATE!

  9. Stanca Musat says:

    In general nu e bine sa dam raspunsuri categorice ( chiar daca ele sunt sustinute de un adevra incontestabil) unor oameni ravasiti, disperati, care cauta un reazem, o indrumare…pana sa ajunga sa “proceseze” adevarul unui enunt, primeaza deznadejdea, ‘dracul” responsabil de problema…intai stai de vorba cu omul, il faci intai sa spuna ce are pe suflet si sa prinda incredere in tine, abia apoi, cand e deja stabil sau deschis sa inteleaga, poti spune lucrurilor pe nume…asta e valabil nu doar pt. preoti, ci pt., oricine care e, la un moment dat, abordat de o persoana afalta in situatie-limita.

  10. andrei says:

    bine, dragii mei, atunci eu zic sa facem o demonstratie, sau mai mult decat atat, in rugaciunile liturghiei sau ale altor slujbe , si in cele particulare, sa introducem si formula” si de da nou, Doamne, cat mai multe magazine etnobotanice, cu droguri cat mai tari si cat mai ieftine, pentru mantuirea copiilor nostri, si le da copiilor nostri sa intalneasca cat mai des, adica zilnic, aceste magazine, si sa intre in ele, si sa-si cumpere sarea de baie, pentru ca si noi, ca crestini buni ce suntem, le vom da bani, le vom cumpara seringi, si ii vom asista cand se vor injecta,si le da copiilor nostri, Doamne, vene cat mai vizibile, pentru ca acul sa intre cat mai usor si cat mai la fix, pentru ca nici un miligram de drog lichid sa nu se piarda, si tot lichidul drog din seringa sa ajunga in sangele lor, caci Doamne, sangele este al tau, asadar putem face cu el ce vrem, mai ales daca preotii nostri incurajeaza existenta acestor magazine si, prin urmare, injectarea noastra cu ele. In numele Magic powerului, al Pure-ului si al sfantului Special Gold, AMIN”

    VAI DE CAPU VOSTRU DE CRESTINI, DACA APROBATI CE SPUNE PARINTELE, VETI DEVENI UCIGASII COPIILOR VOSTRI

  11. andrei says:

    da, eu sunt cel care a scris articolul de mai sus, si cand am vazut ingustimea voastra, faptul ca plutiti aiurea si aveti impresia ca daca un parinte e batran, are barba deasa si privire blanda, gata, tot ce spune el e de la Dumnezeu si e infailibil. Pai, atunci, dragii mei, de ce nu mergeti sa va botezati la catolici, si sa va inchinati papei, daca tot considerati tot ce spun parintii nostri ortodocsi(oare ne mai sunt parinti, din moment ce ii doare undeva daca drogurile circula libere in tara asta amarata sau nu? atunci ar trebui sa spuna la fel si despre prostitutie, din moment ce impatimitul de sex tot va gasi o cale sa-si potoleasca, pentru moment, patima, nu? atunci sa fim de acod cu bordelurile, pentru ca cei care vor curve, nu au nevoi de bordeluri ca sa le gaseasca. Asa, la bordel, stii macar ca nu te imbolnavesti, esti la loc sigur, fara sa-ti fie frica ca va intra politita peste tine si, daca tot bordelul e o insitutie legala, poate parintii nostri vor fi de acord si cu discounturi, cu cadouri in preajma sarbatorilor, de genul 3 curve la pret de una, acum, ca sunt sarbatorile…eee, va place, dragi crestini? nu asa vreti voi? sa legalizam si traficul de copii…de organe…homosexualitatea, din moment ce homosexualii tot isi vor gasi loc de petrecere, cu sau fara legalizarea patimii lor? ce misto, nu , dragii mei? mie mi se pare ca suna crestineste, exac ca predicile Sfintilor Parinti, nu? Ba da, ba da, lasati-ma sa ma spurc pana la capat, din moment ce ma considerati un drac, fara sa ma cunoasteti si fara sa stiti macar un amanunt din viata mea de drogat nenorocit….Pai ce, frate, crestin, nu ti-ar placea sa mergi la bordel fara ca sotia ta sa stie? si sa ceri si factura, daca esti patron, meseriasule…sau discount> da asta am mai spus-o, m-am scrantit de tot, al dracu de mine ce sunt…o sa vin sa va bantui la noapte, luati seama..

  12. mihaikon says:

    Andrei, nici un sfat nu functioneaza in situatia ta …pot doar sa ma rog pentru tine…imi pare foarte,foarte rau pt tine,daca te ajuta ..iti spun ca iti sunt alaturi…si alaturi de tine sunt multi ,foarte multi care sufera pt frati ajunsi in starea asta de disperare.Pot doar sa iti propun ca in momentele dificile sa te gandesti la mine /la noi ….nu esti singur ,si cel mai important esti… o victima ,nu vinovatul.Daca gasesti puterea fugi,…scapa la duhovnic.Dumnezeu sa te ocroteasca!

  13. mihaikon says:

    marcela nu te du la infoenergie ,am fost eu si m-am ars tare.
    lamuritor e articolul:
    http://mihailconstantin.blogspot.com/2008/09/radiestezia-si-inforenergetica-sunt.html

  14. andrei says:

    draga frate mihai, din fericire, sunt scapat, deocamdata, de poftele acelea groaznice. Azi implinesc o luna de cand sunt curat, de cand nu m-am mai injectat, adica de cand m-am externat. Eu strig pentru cei care sunt inca dependenti, sau pentru cei care au impresia ca se pot opri oricand, dar, cel mai mult si mai adanc, SUNT DISPERAT, DA, DISPERAT, PE CULMILE DIPSERARII, CUM SPUNE CIORAN( SI ACUM VA DAU VOIE SA SA SARITI PE MINE, FRATI CRESTINI, FACANDU-L PE CIORAN CU OUA SI CU OTET, -EU NU AM DE SPUS DECAT ATAT DESPRE ATITUDINEA CRESTINILOR DESPRE CIORAN SI, IN GENERAL, DESPRE ARTA SI DESPRE DRAMATICELE DESTINE ALE ARTISTILOR-EU INSUMI SUNT SAU MACAR INCERC SA DEVIN SCRIITOR, AM DEJA PUBLICATE CATEVA POVESTIRI PLUS INCURAJARI CARE M-AU SALVAT DIN MARI DEPRESII, INCURAJARI DE LA CRITICI DIN GERMANI SI DIN SUA, PRIVITOARE LA POEZIA MEA)-REIAU FRAZA, MA AFLU PE CULMMILE DISPERARII ATUNCI CAND MA GANDESC LA CELE DOUA FETITE ALE MELE DE 3 ANI JUMATE SI RESPECTIV UN AN, PLUS TOTI CEILALTI ROMANASI MICI, CU MINTEA CURATA, SI A CAROR PERVERTIRE SI DUCERE IN IAD A MINTII LOR VOI VETI FI VINOVATI, VOI, CEI CE VA SPUNETI CU ATAT EMFAZA CRESTINI, VOI CEI CARE SUNTETI DE ACORD CU TAMPITUL RASPUNS ( NU INSEAMNA CA DACA RASPUNSUL E TAMPIT, PARINTELE NU POATE FI SFANT, DAR TOTI SFINTII AU GRESIT CEL PUTIN ODATA IN VIATA)AL PARINTELUI DE LA CERNICA. DESPRE ASTA E VORBA, INTELEGETI O DATA, PENTRU DUMNEZEU, SI NU MAI DATI CU PIETRE IN CINEVA( ADICA IN MINE) DESPRE CARE HABAR-NU AVETI, DAR CHIAR HABAR NU AVETI ABSOLUT NIMIC NIMIC NIMIC, INMIC DIN LUPTELE MELE DE LA DEZINTOXICARE ETC ETC ETC. INCHEI AICI PT CA, SINCER, M-AM CAM SCARBIT DE DISCUTIILE ASTEA IN DESERT.