Sfânta Teodora din Peloponez şi roadele răbdării prigonirilor

Una din cele mai neconvenţionale mucenicii din istoria Bisericii: a Sfintei Teodora din Vasta Arkadiei, în secolul al IX-lea. Nu s-au păstrat foarte multe date despre viaţa ei, iar legendele care circulă nu lămuresc foarte multe…

Din Sinaxarul sfintei aflăm că Sfânta Teodora a intrat într-o mănăstire de călugări, înfăţişându-se drept bărbat. Motivul acestei alegeri, care presupune nebunie pentru Hristos, nu se ştie. Mănăstirea era închinată Maicii Domnului şi se afla lângă satul Monastiraki. Odată, fiind vreme de foamete, când sfânta – „părintele Teodor” – s-a dus să facă rost de hrană pentru obşte, a rămas peste noapte în casa unor creştini. Când, mai târziu, s-a aflat că fata gazdei rămăsese însărcinată – având un copil din flori, toţi au vrut să afle cine e vinovatul. Şi fata a dat vina pe părintele Teodor.

Părintele Teodor a fost condamnat la moarte – aceasta fiind atunci pedeapsa prevăzută de lege pentru păcatul respectiv. Sfintei i-ar fi fost uşor să se dezvinovăţească, convingându-i pe ceilalţi că este femeie. Dar s-a gândit că astfel ar fi smintit lumea: ce să caute o femeie într-o mănăstire de călugări? Dacă s-ar fi apărat, ar fi scăpat de pedeapsă, dar poate că alţii s-ar fi îndepărtat de credinţa în Hristos, smintindu-se.

Sfânta a primit moarte mucenicească. Dar, înainte de a muri, s-a rugat: „Ia-mi, Doamne, sufletul şi iartă-i pe acuzatorii mei. Te implor, cu voia Ta, să faci din trupul meu biserică, din sângele meu râu şi din părul meu copaci”. Şi Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea. La locul de mucenicie a izvorât în chip minunat un izvor. Iar la bisericuţa ridicată în cinstea ei s-a întâmplat o altă minune: pe acoperişul bisericii au crescut, în mod inexplicabil, 17 copaci, dintre care unii sunt foarte înalţi şi au o grosime de un metru. Totuşi, deşi acoperişul bisericuţei e subţire, rezistă. Cu toate că rădăcinile copacilor nu au trecut prin tavan în interiorul bisericii. Oamenii de ştiinţă care au cercetat cazul îşi mărturisesc neputinţa de a explica cum cresc copacii pe un acoperiş subţire fără să se prăbuşească biserica…

Pelerinii, care vin la bisericuţa sfintei mai ales de praznicul Sfintei Teodora (pe 11 septembrie), rămân pur şi simplu uimiţi văzând această minune greu de contestat. E adevărat, întotdeauna vor exista cârtitori, pentru care nu există minuni incontestabile – doar rău-credincioşii contestă chiar apariţia Sfintei Lumini în noaptea de Paşti la Sfântul Mormânt. Dar fiii Bisericii cred că la bisericuţă văd un semn dumnezeiesc…

În Vieţile Sfinţilor aflăm mulţi robi ai lui Hristos care au fost prigoniţi pe nedrept. De exemplu, Sfântul Nectarie din Eghina, după ce a fost izgonit mişeleşte de pe scaunul ierarhicesc din Pentapole, ajungând povăţuitor al unei o mănăstire de maici, a fost învinuit că lasă maicile însărcinate şi că le pune să avorteze. Sfântul Ioan Maximovici, ctitorul marii catedrale ortodoxe din San Francisco, a fost adus pe băncile tribunalului fiind învinuind de furt din banii bisericii. A răbdat aceste acuzaţii, şi, atunci când Dumnezeu l-a proslăvit cu darul facerii de minuni şi a fost canonizat, având moaşte întregi şi neputrezite, mulţi din acuzatorii săi au avut mustrări de conştiinţă că îl prigoniseră.

Chiar în vremuri apropiate de ale noastre, părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa a fost prigonit de confraţii de altar pentru că a îndrăznit să dea mărturia cea bună împotriva apostaziei comuniste. Iar după căderea regimului comunist a fost prigonit pentru că a încercat să combată rătăcirile eclesiologice contemporane… Într-un fel, România s-a împărţit între admiratorii părintelui Calciu, care păstrează o linie ortodoxă tradiţionalistă, şi defăimătorii părintelui Calciu – care trăiesc o ortodoxie îndoielnică, compatibilă cu înţelepciunea acestei lumi.

Mucenicia Sfintei Teodora din Arcadia ne arată însă că deşi unii robi ai lui Dumnezeu sunt defăimaţi, şi chiar ucişi, moartea lor nu înseamnă o pierdere, ci un câştig. Moartea lor aduce roade… Înţelegând aceasta, să luăm totuşi cu luare aminte atunci când vedem că unii oameni, fie mireni, fie clerici, sunt defăimaţi. Poate că lor defăimările le aduc cunună. Iar celor care îi prigonesc, osândă. De altfel, se spune că unul dintre călăii Sfintei Teodora a înnebunit…

Mărturii din cartea Cuvioasa fecioară mucenică TEODORA DIN PELOPONEZ (Editura Egumeniţa, 2007):

Sfânta Teodora din Peloponez

Loukas Constantin, geolog: „Nu există explicaţie din partea geologiei. E vorba de o minune continuă” (1987).

Gheorghe Raptis, silvicultor: „Întregul fenomen depăşeşte orice explicaţie logică, firească şi ştiinţifică a omului” (1992).

Elefterie Beligiannis, inginer: „De vreme ce vânturile care suflă acolo au puterea să dezrădăcineze arbori, se înţelege clar cu ce mare putere apasă cei 17 copaci asupra acoperişului” (1986).

Sf Teodora

Elena Stavrogiannis, arhitectă: „Fenomen inexplicabil ştiinţific. Puterea greutăţii şi a vânturilor ar fi trebuit ca, datorită poziţiei bisericuţei, dar şi datorită construcţiei provizorii a acesteia, şi ţinând seama şi de vechimea ei, să ducă la distrugerea sa. Însă ea a rămas în picioare de atâtea secole, fără stricăciuni serioase” (1993).

Sf  Teodora

Anastasie Tinka, teolog, arheolog, istoric: „Întreaga creştere, existenţă şi viaţă a copacilor de pe acoperişul bisericuţei cuvioasei mucenice Teodora uimeşte, depăşeşte orice raţiune şi explicare firească a omului. Aceasta arată o însuşire rară: intervenţia lui Dumnezeu pentru făptura Lui, săvârşirea minunii”.

Sf  Teodora

P. Makrigiannis, geolog: „Şaptesprezece uriaşi sprijiniţi pe nimic”. „Toţi aceşti arbori imenşi sunt înrădăcinaţi pe nimic, sau mai bine-zis pe acoperişul gros de câţiva centimetri!… Cea mai mare surpriză ne aşteaptă înăuntru. Nicio rădăcină cât de mică nu iese dintre zidurile vechi. Nicio crăpătură care să se datoreze lor!…” „Atunci când vântul bate printr-un copac uriaş al bisericuţei, rădăcinile lui formează nişte pârghii atât de puternice, încât micul aşezământ ar trebui să se dărâme imediat. Doar dacă…” „… Ca geolog, sunt în măsură să ştiu foarte bine că zidurile s-ar fi crăpat şi s-ar fi spart chiar numai din cauza unui singur copac, cu atât mai mult că sunt şaptesprezece” (1993).

Sf  Teodora

This entry was posted in Articole. Bookmark the permalink.

13 Responses to Sfânta Teodora din Peloponez şi roadele răbdării prigonirilor

  1. LUCACI NICOLETA says:

    MARE E PUTEREA LUI DUMNEZEU SI FRUMOSE SUNT CAILE LUI SA NE LUMINEZE!SLAVA TIE DOAMNE CA NE DEZVALUI SI NOUA PACATOSILOR ACESTE MINUNATE SI FOLOSITOARE DARURI PENTRU SUFLET!

  2. rusu_sorin_con says:

    Minunile lui Dumnezeu, apar peste tot în jurul nostru, dar numai cine are ochii sufletului deschişi le poate vedea. Dacă nu ne apropiem cât mai repede de spiritualitate, riscăm să murim şi să ne trezim într-o lume necunoscută şi vom fi foarte surprinşi de ce vom vedea !

  3. fel says:

    Foarte dragut site-ul dvs! mergeti si pe http://www.biserici.ro si http://www.ortodoxtv.ro iulian Felix

  4. inna says:

    chiar e interesant, daca nu as fi vazut pozele nu stiu daca as fi crezut, si asa mii cam greu sa cred, sper sa-mi deschida si mie Dumnezeu ochii sufletului. ca eu tot caut explicatii logice.

  5. ioana says:

    Vreau sa spun ca am avut si eu minunata ocazie de a vedea aceasta minune a Lui Dumnezeu in acest an2008 de Sfintele Paste si am ramas fara cuvinte.Ce nu s-a scris este ca apa izvoraste de sub biserica si toata lumea care merge acolo isi ia acasa putina apa despre care se spune ca este sfintita.Baietelul meu are 2 ani si 3 luni;de cand am fost sa vedem minunea si a baut apa de acolo a inceput sa vorbeasca!DUMNEZEU NE IUBESTE si ar trebuii sa incercam sa ii raspundem la fel!

  6. camelia ungureanu says:

    cat de minunata trebuie sa fie in cer rasplata mucenicilor lui Hristos, daca cea de pe pamant ne lasa fara grai si ne umple de binecuvantari si de bucurie pe noi ce care insetam dupa Adevar si dupa Izvorul Vietii…
    de fiecare data cand descopar viata unui sfant, partea in care se relateaza minunile pe care le fac moastele acestora ma capteaza de fiecare data. vad in ele un loc unde Dumnezeu a mai deschis ,,un punct de distribuire a darurilor sale prin Duhul Sfant,, GRATIS!
    ca nu-i om sa fi plecat genunchii la picioarele unui sfant si sa se fi intors rusinat acasa. toti primim izbavire si ajutor de la sfintii la care ne rugam . daca nu vindecare, puterea de a infrunta problemele, sau chiar puterea de a ne accepta crucea pe care ne-a trimis-o Dumnezeu spre curatire si mantuire, cu seninatate. cati bolnavi grav, sau muribunzi nu au primit vindecare au primit in schimb capacitatea de a suporta durerile si multa bucurie sufletesca si intarire sufletesca, nadejde spre mantuire care e atat de IMPORTANTA.
    Mantuieste-ne pre noi, Fiul lui Dumnezeu, cel ce esti minunat intru sfinti, pe noi cei ce-ti cantam, ALILUIA!
    HRISTOS A INVIAT, BUCURIA MEA!
    Ai mila Doamne!

  7. georgeta says:

    Mari si minunate sunt minunile tale, Doamne!
    Veniti toti sa ne cutremuram inimile in fata acestei privelisti. Sa multumim Lui Dumnezeu pentru marea Sa milostivire. Sa ne rugam sa ne dea rabdare, rabdare, rabdare si iarasi rabdare, dupa cum ne indeamna si minunatul nostru parinte Cleopa Ilie de la Sfanta Manastire Sihastria.
    SLAVA TIE DOAMNE, SLAVA TIE DOAMNE, SLAVA TIE DUMNEZEUL NOSTRU SLAVA TIE!

  8. Mariana Cluj Napoca says:

    Duminica, 22 feb 2009, copii mei si sotul au vizitat aceasta biserica. Mi-au trimis si mie poze si totul este exact cum s-a descris in prezentarea de mai sus. Un fenomen inexplicabil pentru stiinta, dar explicabil prin Dumnezeu. Minunile nu ne-au parasit inca, important este sa avem sufletul deschis spre ele ca sa le putem vedea si aprecia. Ma bucur ca cei dragi ai mei au putut vedea pe viu aceasta mare minune a lui Dumnezeu, deci nu avem motive sa credem ca nu e chiar asa cum reiese din poze.

  9. Horia Ivan says:

    Minunile extraordinare ale Lui Dumnezeu ar trebui mediatizate muuuuuuult mai mult decit figurile unor Einstein, Che Guevara, etc! Ne apropiem de cel de-al 12-lea ceas al vietii fiecaruia dintre noi iar Crezul ne este inca plapind… Departe de “Sursa” mintuirii noastre, Domnul nostru Iisus Hristos. Popularizati intens si PESTE TOT aceste formidabile imagini!
    Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu!

  10. pescaru diaspora says:

    Merita sa gasiti cartea ,am citito este f. interesanta ,veti citi si despre alte vieti asemanatoare ,dar a Todorei este de cutremurat inima , aceasta minune Dmnezeiasca care bunul Dumnezeu ia indeplinito ,prin sacrificiul ei cum a patit iSUS pe Golgota . Trebuie cu totii sa avem vointa si sa ne apropiem cat mai mult de bunul Dumnezeu ,pt. a nu se pierde niciodata radacina noastra ?.Va citez cateva versuri din carte ;Vlastar al Peloponei ,al . lui Hristos mireasa ,preacuvioasa Teodora a cerului aleasa.Si/a zis ca ai fi siluit pe/a unui prieten fata,atunci cand te/au primit la ei sa inoptezi .odata .Ai preferat osanda grea si/a capului taiere ,pt. iubirea lui iSUS si/a raiului vedere. Si oamenii de azi ,zei ai unei lumi ciudate ,ai sant vrajmasi lui Dumnezeu si diavolului frate. Voi ortodocsi ,treziti/va ,urmati/L pe Hristos ,virtutea sa va lumineze si veti avea folos ???

  11. Ancuta Tudosanu says:

    Dumnezeu isi arata marea putere prin Sfintii sai numai ca noi ramanem mereu cu inimile impietrite si nu ne plecam cu smerenie in fata marilor minunii.De acea sa ne rugam lui sa ne ajute sa putem intelege marea lui putere si cu smerenie sa luam ca drept exemplu pe cei care sau jertfit pentru a ne fi mijlocitori,catre cel care s-a ridicat la ceruri pentru a se intoarce ca judecator.Pentru a lor rugaciuni milostive miluieste-ne pre noi robii tai !

  12. tamara says:

    Tot e in puterea Domnului,as vrea sa stiu daca se poate afla adresa acestei sfinte biserici,ma adresez la Ioana,si la toti cititorii. mersi mult

  13. ariadna says:

    ieri am vizitat aceasta bisericuta…este absolut superba…un fenomen ce nu poate fi explicat stiintific…simti ca pasesti pe un taram sfintit..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>